Optisia harhoja, jotka paljastavat persoonasi salat

Tavalliset ihmisaivot käsittelevät noin 6 200 ajatusta joka päivä – ainakin näin väittävät Ontariossa sijaitsevan Queen’s Universityn asiantuntijat tekemässään tutkimuksessa. Älä huoli, laskimme puolestasi: se tarkoittaa yhtä uutta ajatusta joka 14. sekunti. Mutta tiesitkö, että aivojesi tapa analysoida tietoa kertoo paljon persoonallisuudestasi? Otetaanpa esimerkkinä nämä optiset harhat. Se, mitä niissä näet – toisin sanoen, kuinka aivosi ne tulkitsevat – kertoo sinusta enemmän kuin uskotkaan.

20. Piliers ou silhouettes ?

Tämä kuva kätkee sisälleen kaksi eri aihetta; kumman näet riippuu siitä, keskitytkö valkoisiin vai tummiin osioihin. Ensisilmäyksellä taisit huomata joko kolme valkoista pylvästä tai kaksi varjohahmoa. Mielenkiintoista kyllä, ensivaikutelmasi voi paljastaa paljonkin elintavoistasi.

Jos huomasit ensiksi pylväät, The Powerful Mind -sivuston mukaan olet niitä, jotka arvostavat turvaa ja rauhallisuutta. Saatat myös pysähtyä pohtimaan omia tavoitteitasi enemmän kuin ponnistelet niiden saavuttamiseksi. Kannattaa siis välillä ottaa riskejä, niin epämiellyttävältä kuin se joskus tuntuukin. Jos sen sijaan kuvan ihmishahmot pistivät ensiksi silmään, olet oikukas ja hieman omapäinenkin. Uteliaisuutesi päihittää rauhallisen pesiytymisvietin mennen tullen.

ADVERTISEMENT

19. Femme ou homme ?

Millainen henkilö tässä kuvassa poseeraa? Jos näet kasvonsa pois kääntäneen nuoren naisen, olet The New Zealand Herald -lehden mukaan utelias persoona, joka keskittyy elämän positiivisiin puoliin. Saatat nauttia hyväntekeväisyystyöstä tai avun tarpeessa olevien ihmisten arjen helpottamisesta yhteisössäsi. Muista kuitenkin, että on parempi punnita valinnat huolella: vältä äkkipäätöksiä, vaikka saisitkin uudet projektisi useimmiten valmiiksi.

Jos vuorostaan kuvassa jurotti mielestäsi vanha, viiksekäs mies, The New Zealand Herald arvioi sinut lojaaliksi, luotettavaksi ja maltilliseksi. Rehtinä ja rehellisenä ihmisenä kuljet kaitaa tietä ja johdat myös muita samalle polulle. Et useinkaan päädy harkitsemattomiin päätöksiin, mutta älä kuitenkaan unohda, että myös täydellisyyden tavoittelu voi tuoda

ADVERTISEMENT

18. Explosion ou pouces ?

Tämän kuvan takana on israelilainen taiteilija Noma Bar, joka leikittelee työkseen taiteesta monitulkinnallista tekevällä negatiivisella tilalla. Bar kuvailee teoksiaan näin: ”Kuvataiteilija, joka hyödyntää ’negatiivista tilaa’, luottaa aihetta ympäröivään tilaan luodakseen piilotetuille kuville muotoa ja merkitystä. Tietysti termi viittaa myös teemoihin, jotka herättävät epämukavia ja rauhattomia tunteita.” Mitä siis itse näet tässä kuvassa?

ADVERTISEMENT

Näyttääkö keltaisesta punaiseen liukuva väri mielestäsi räjähdykseltä? Jos näin on, The Wonder List -sivuston mukaan olet organisaatiokykyinen ja kuin luotu johtotehtäviin. Mutta mikäli silmiisi ponnahtaa pari mustaa peukkua, olet hyväsydäminen, kiltti ja antelias.

ADVERTISEMENT

17. Jumelles, voiture ou lettre ?

Kahden vaikutelman sijaan tästä kuvasta voi löytää kolme eri kokonaisuutta. Olit ehkä yksi niistä, joka tunsi hattupäisen miehen pistävän tuijotuksen kiikarien läpi. Ehkäpä näit ajotielle sivuttain pysäköidyn auton. Tai kenties huomasit heti valkoisen A-kirjaimen kuvan keskellä?

ADVERTISEMENT

Mikäli näit miehen, on mahdollista, että suhtaudut elämään kokonaisuutena etkä murehdi turhia pikkujutuista. Jos sen sijaan huomasit ensin auton, olet vapaa sielu, joka tanssii läpi elämän oman pillisi mukaan – ja toisinaan huomaat takertuvasi liikaa yksityiskohtiin. Entäpä A-kirjain? Saattaa olla, että sen ensin havainneena osaat ajatella luovasti.

ADVERTISEMENT

16. Visages ou bougeoir ?

Näetkö kuvassa toisiaan mulkoilevat kasvot? Jos vastaus on kyllä, olet The Powerful Mind -sivuston mukaan sosiaalisissa tilanteissa viihtyvä ekstrovertti. Olet omassa elementissäsi huomion keskipisteenä juhlissa, ja akkusi pääsevät latautumaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten seurassa – erityisesti samalla aaltopituudella olevien bilehileiden kanssa.

ADVERTISEMENT

Jos kuitenkin hahmotit kynttilänjalan ennen kasvoja, ei The Powerful Mind usko sinun saavan helposti laumaeläimen leimaa. Olet luultavasti harkitsevainen – ujokin ehkä – ja viihdyt mainiosti omien ajatustesi seurassa. On hyvinkin mahdollista, että kulutat vapaa-aikasi paljon mieluummin kotona kuin juhlissa, ja seuraksesi kelpaa pari läheistä kaveria äänekästä ihmisjoukkoa todennäköisemmin.

ADVERTISEMENT

15. Tout tourne autour du genre…

Tätä harhaa voi tutkiskella monen näkökulman kautta riippuen siitä, oletko mies vai nainen. The Powerful Mind arvioi, että naiset, jotka huomaavat ensin miehen kasvot, metsästävät intohimoista romanssia tai nauttivat jo valmiiksi läheisestä parisuhteesta. Jos sen sijaan heidän katseensa kohdistuu aluksi naisen kasvoihin, ovat he henkisesti vahvoja ja itsevarmoja.

ADVERTISEMENT

Sama juttu miesten kohdalla: ensin naisen kasvot näkevät miehet saattavat etsiä pitkäaikaissuhdetta ja haluta asettua aloilleen. Jos he kuitenkin ensisilmäyksellä huomaavat miehen kasvot, on heillä ehkä vaikeuksia muodostaa läheisiä suhteita muihin miehiin töissä, kaverien kesken tai sosiaalisissa tilanteissa.

ADVERTISEMENT

14. Lune ou oiseaux ?

Mitä panet merkille yllä olevasta kuvasta? Näetkö pyöreän naaman silmät ummessa ja viikset pöyheinä? Vai huomaatko kaksi lintusta kuunvalon ympäröimänä öisellä tähtitaivaalla? Vastaus tähän kysymykseen kertonee jotain siitä, miten tulet toimeen muiden ihmisten kanssa.

ADVERTISEMENT

Aloitetaanpa kasvoista. Jos näit ne ensin, The Wonder List -sivusto vihjaa, että olet hienotunteinen, miellyttävä ja erimielisyyksiä kaihtava persoona, joka luottaa syystä vaistoihinsa. Jos taas kuulut niihin, jotka huomasivat aluksi lintupariskunnan, olet todennäköisesti myönteinen ja vieraanvarainen ihminen, joka tulee loistavasti juttuun ventovieraidenkin kanssa. Läheisesi luultavasti tuntevat sinut erinomaisena kuuntelijana.

ADVERTISEMENT

13. Masque ou silhouette ?

Onko kyseessä supersankarin naamio? Vaiko alusvaatteet? Joillekin kuvassa on selvästi Peter Parkerin tunnetut rikoksentorjuntatrikoot, toiset taas ovat ehdottomasti sitä mieltä, että kuvan keskiössä ovat valkoiset rintsikat punaisella taustalla. Voit olla rehellinen – mitä sinä siinä näet?

ADVERTISEMENT

The Wonder List väittää, että Hämähäkkimiehen havainneet ovat tyyniä, vaiteliaita ja varsin järkähtämättömiä. He ovat tarkkoja perinteiden noudattamisesta, eivätkä he kovinkaan mielellään nosta meteliä tyhjästä. Rintaliivit huomanneet vuorostaan etsivät elämässään jännitystä ja kokevat mielellään uutta; he elävät päivä kerrallaan eivätkä useinkaan pysähdy katumaan päätöksiään.

ADVERTISEMENT

12. Oiseau ou félin ?

Tästä muokatusta valokuvasta voi kiittää isobritannialaista rahoitusyhtiötä Funding Circleä. Firmassa ollaan sitä mieltä, että kuva paljastaa kätevästi, millaiseen rooliin sen katsoja soveltuu parhaiten työelämässä. Funding Circle jaottelee nämä roolit suorittajaan, luovaan yrittäjään ja kokonaiskuvan hahmottajaan. Miten siis on: näetkö kuvassa servaalin vaiko janoisen kolibrin?

ADVERTISEMENT

No, jos silmääsi pisti servaali, huomioit helposti kokonaiskuvan, ehdottaa Funding Circle. Siksi työnkuvaasi sopisi mainiosti aivoriihiin osallistuminen, ryhmien organisointi ja projektinhallinta. Jos kuitenkin huomiosi keskittyi kolibriin, lienet enemmänkin työmyyrän tapainen – sinulla on yrittäjän pilke silmäkulmassasi ja ihmiset luottavat siihen, että saat homman kuin homman hoidettua.

ADVERTISEMENT

11. Vase ou visages ?

Tämän kuuluisan kuvan kehitti Edgar John Rubin, tanskalainen filosofi ja psykologi, jo vuonna 1915. Saatatkin tuntea sen nimellä Rubinin maljakko. Helppo siis arvata, mitä kuva ainakin osittain esittää. Näetkö ensin valkoisen maljakon – vai kenties kaksi toisiaan tuijottavaa ihmistä?

ADVERTISEMENT

Väitetään, että ne, jotka huomaavat ensin maljakon, osaavat käsitellä tilanteita hyvin kokonaisuuksina. Jos sinäkin kuulut tähän joukkoon, et luultavasti myöskään ole erityisen pikkutarkka. Mikäli sen sijaan lukitsit katseesi heti kaksiin ihmiskasvoihin, osaat ehkä arvostaa enemmän yksityiskohtia ja ymmärrät, että maratonkin muodostuu monista pienistä askelista.

ADVERTISEMENT

10. Crâne ou femme ?

Tästä vuonna 1892 valmistuneesta piirroksesta kunnia kuuluu Charles Allan Gilbertille, joka antoi sille nimen All Is Vanity, ”turhamaisuutta kaikki”. Näkökulmastasi riippuen saatat nähdä ensiksi joko pahaenteisen pääkallon tai peilipöytänsä ääressä ehostautuvan naisen. Mitä sitten ensivaikutelmasi kertoo sinusta? On hyvinkin mahdollista, että pääkallon nähneenä osaat tulkita asioita laajasti; mutta jos huomasit naisen, keskittynet paremmin yksityiskohtiin.

ADVERTISEMENT

Kuvaa on toki tulkittu muinkin tavoin. Koska nainen on syventynyt tutkiskelemaan omaa peilikuvaansa, hänet on nähty toisinaan hieman itsekeskeisenä; pääkallo vuorostaan voi viitata siihen, että me kaikki olemme sisimmässämme samasta puusta veistettyjä. Voi siis olla, että katsojan ensivaikutelma piirroksesta vihjaa tämän minäkuvasta.

ADVERTISEMENT

9. Combien de superhéros ?

Kenen älynväläys oli kutsua Batmania suomalaisittain Lepakkomieheksi? Siinäpä vasta nimi, joka ei solju ulos suusta kovinkaan sankarillisesti. Oli miten oli, saatat luulla, että Gotham Cityn kaduilla partioi vain yksi lentävästä nisäkkäästä inspiraationsa ammentanut naamiourho, mutta tässä kuvassa heitä on kaksi. Vai onko? Ehkä toisiaan mulkoilevien Batmanien sijaan näetkin siinä Wolverinen, tuon metallikyntisen hapannaaman.

ADVERTISEMENT

Tämä kuva käsittelee optisia harhoja modernilla otteella. Sanotaan, että ensinäkemällä kaksi Batmania bonganneet ovat DC Comics -faneja, kun taas Wolverinen töyhdöt huomanneet viihtyvät paremmin DC Comicsin kilpailijan, Marvelin, sarjakuvien parissa.

ADVERTISEMENT

8. Beaucoup à voir…

Tästä kuvasta etsivä löytää lukuisia symboleita. Näetkö ilmapallot, ruusut, kallistuneen ristin, avoimen kirjan, leijonan, kravatin, sydämen ja hymynaaman? Pidä mielessä, minkä niistä näit ensin, koska YourTango-sivuston mukaan se voi paljastaa persoonallisuudestasi paljonkin.

ADVERTISEMENT

He väittävät, että jos näit ensin avoimen kirjan, olet älykäs ja intuitiivinen; mutta jos huomasit ruusut, olet rauhallinen ja näet kaikessa jotain hyvää. Kallistunut risti tarkoittaa, että olet antelias ja uskollinen, ja ilmapallot merkitsevät myönteistä elämänasennetta ja vilkasta mielikuvitusta. Jos kuitenkin sydän pisti heti silmääsi, olet hellä ja rakastava, kun taas leijonan ensin havainneena olet huimapäinen ja peloton. Hymynaama kuvastaa vitsikkyyttä ja optimismia, ja sitä vastoin kravatti edustaa ahkeruutta ja tahdonvoimaa.

ADVERTISEMENT

7. Il va ou il vient ?

Valokuvaaja Joaquim Alves Gaspar nappasi tämän kuvan miehestä tunnelissa 1970-luvun alussa. Koska otoksessa näkyy vain vanhuksen siluetti, on mahdotonta sanoa, onko hän paraikaa kävelemässä kohti linssiä vai siitä poispäin. Mitä oma tulkintasi mahtaakaan kertoa sinusta?

ADVERTISEMENT

Ihme kyllä, tähän ei oikeastaan ole yhtä ratkaisevaa vastausta. Voi tosin olla, että katsojan näkökulma kertoo joko positiivisesta tai negatiivisesta mielentilasta. Pelko tärkeän ihmisen menettämisestä on esimerkiksi liitetty joskus ahdistukseen. Toisaalta taas ne, jotka kokevat miehen kävelevän kohti kameraa, ovat ehkä elämänkatsomukseltaan positiivisemmasta päästä.

ADVERTISEMENT

6. Femme ou crâne ?

Ensisilmäyksellä tässä kuvassa saatat huomata pääkallon. Jos kuitenkin katsot tarkemmin, voit myös nähdä kyyristyneen naisen pää polvien välissä. The Powerful Mind -sivu ehdottaa, että mikäli havaitsit ensin pääkallon, olet epävarma ja ajelehdit elämässä vailla päämäärää.

ADVERTISEMENT

Naisen ensin huomanneen persoona on The Powerful Mindin mukaan sitä vastoin puolusteleva – saatat hyvinkin samaistua naisen itseään suojelevaan asentoon. ”Nainen kuvastaa sisäistä katumustasi, ja kuva saattaa valaista omassa elämässäsi kokemiasi katumuksentunteita”, sivustolla selitetään.

ADVERTISEMENT

5. Votre nature aimante expliquée

Sanotaan, että tämä teos paljastaa romanttisen tyylisi. Jos näit vanhan miehen, arvostat kyllä suurieleisiä rakkaudentunnustuksia, mutta tie sydämeesi kulkee aivan toista kautta. Teet mieluummin töitä parisuhteen eteen varmistaaksesi, ettei sen liekki sammu. Entä jos huomasit ensiksi valkoisella hevosella ratsastavan miehen? Siinä tapauksessa etsit ainaisesti Sitä Oikeaa – niinkin ahkerasti, ettet välttämättä näe häntä aivan nenäsi edessä.

ADVERTISEMENT

Mutta entä sitten joen rannalla lepäävä tyttö? Jos näit hänet, on mahdollista, että päättyneen suhteen kariuduttua kartat nyt sitoutumista. Jos taas silmäsi kiinnittyivät heti kivisiltaan, unelmoit rakastumisesta muttet välttämättä rohkene antaa lemmen viedä sinua todellisuudessa. Taidat olla myös aikamoinen toisinajattelija.

ADVERTISEMENT

4. Arbres, racines ou lèvres ?

Tässä kuvassa riittää nähtävää. Mitä hahmotit ensiksi? Sankan metsän vai kenties kiemurtelevan juuriston? Tai ehkäpä täyteläiset huulet? Mikä se sitten olikaan, ensiksi huomaamasi asia saattaa paljastaa, millaisella asenteella toimit eri tilanteissa.

ADVERTISEMENT

Jos esimerkiksi näit ensin tiheikön, Bright Side -sivuston mukaan olet päättäväistä sorttia – ehkä sinua on kutsuttu perfektionistiksikin. Juuret taas kertovat siitä, että keskityt tulevaan ja pyrit parantamaan maailmaa. Mikäli huulet veivät huomiosi, hyväksyt tilanteen kuin tilanteen useimmiten mutkitta etkä ole turhantarkka yksityiskohdista.

ADVERTISEMENT

3. L’éléphant dans la pièce…

Äkkiseltään huomaat tässä kuvassa varmasti elefantin. Mutta katsopa hieman pidempään, ja saatat nähdä siinä muitakin eläinkunnan jäseniä. Norsun alta löytyy kissa, koira, hiiri – ja seisoskeleehan siellä vielä aasikin. Mitä useamman eläimen näet, sitä enemmän selventyy oma persoonasi.

ADVERTISEMENT

The Wonder List -sivusto väittää, että kolme eläintä tai vähemmän huomanneet ovat haaveilijoita, jotka eivät yleensä ole turhantarkkoja yksityiskohdista. Neljästä seitsemään nelijalkaista kuvasta erottaneet ovat sen sijaan tarkkaavaisempia, mutta heiltäkin puuttuu motivaatio ylittää itsensä. Mutta entä he, jotka tunnistivat kuvasta 8-13 eläintä? On pakostakin selvää, että heidän huomiokykynsä on huippuluokkaa.

ADVERTISEMENT

2. Vieux ou jeune ?

Tämän monitahoisen maalauksen takana on Octavio Ocampo, meksikolainen surrealisti, jonka tulkinnanvaraisessa taiteessa ei taiteilijan omin sanoin ”mikään ole sitä, miltä näyttää”. Mitä siis huomasit itse tässä Forever Always -nimisessä teoksessa?

ADVERTISEMENT

Jotkut näkevät vanhan pariskunnan muistelemassa lämmöllä nuoruutensa huoletonta hauskanpitoa. Jos kuulut tähän joukkoon, olet elänyt antoisan elämän ja olet tyytyväinen paikkaasi maailmassa. Jos sen sijaan silmiisi pistää ensin nuorempi pariskunta, lienet sinäkin yhä melko nuorekas ja riemukas – ja tiedät olevasi lähipiirisi tukema.

ADVERTISEMENT

1. Quelle femme voyez-vous ?

Ehkä tunnistatkin tämän optisen harhan, jonka William Ely Hill teki tunnetuksi 1900-luvun alussa ja joka saattoi olla olemassa hieman erilaisessa muodossa jo ennen sitä. Kahden psykologian professorin tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset näkevät kuvassa eri asioita iästä riippuen.

ADVERTISEMENT

Piirroksen nimi on “My Wife or Mother-In-Law”, vaimoni vai anoppini. Australian Adelaidessa sijaitsevan Flindersin yliopiston tutkijat näyttivät sen 393 ihmiselle, joiden ikä vaihteli 18:sta 68 vuoteen, ja tutkimus osoitti, että vanhin 10 prosenttia heistä näki vanhan, vasempaan alakulmaan katsovan naisen ensin. Nuorin 10 prosenttia sen sijaan huomasi heti nuoren, oikean olkansa yli katsovan naisen.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT