Hvis du har deler av dette serviset i skapet, kan det hende at du sitter på en gullgruve

Glem stuen og til og med soverommet, det er kjøkkenet som er det viktigste rommet i huset. Det er tross alt der vi tilbringer mye verdifull tid, lager mat, spiser og deler gode minner med de vi er glade i. Kjøkkenet er gjerne også fylt med servise vi har arvet, eller glass etter forhenværende slektninger. Og enten man er klar over det eller ikke, så har vi en tendens til å oppbevare gamle saker og ting i skapene, som kan være verdt utrolig mye penger.

Hvis du finner noe som dette på kjøkkenet, må du kanskje ta en stor avgjørelse. Veier affeksjonsverdien på den aktuelle gjenstanden opp for den potensielle salgssummen du kan få? Hvis svaret på det er “nei”, og du bestemmer deg for å selge, vil det sannsynligvis være en ivrig kjøper som bare venter på å få kjøpe den ettertraktede gjenstanden.

Ja, det finnes samlere som kjøper praktisk talt alt av verdi, inkludert det du har i skuffer og skap på kjøkkenet. Skulle du trenge litt kontanter, er det absolutt verdt å grave litt rundt i hyllene for å se om du har noe verdifullt som bare samler støv.

ADVERTISEMENT

Det er spesielt visse ting som kan være verdt svimlende summer på dagens marked. I januar 2020 ble en slik sak lagt ut på eBay til imponerende 20 000 amerikanske dollar. Hva bør du egentlig holde utkikk etter når du rydder på kjøkkenet? Hva er det som gjør at samleverdien er så stor?

Etterhvert som årene går, vil det for de fleste av oss samle seg opp mye forskjellig – kanskje er garderobeskapene fulle av klær, eller så har boksamlingen vokst seg til et helt bibliotek. Selvfølgelig kan disse, ofte dyrebare eiendelene, ta opp for mye plass hvis vi ikke begrenser det litt. Skulle det skje, dukker det kanskje opp et tidspunkt der vi må ta en stor avgjørelse.

ADVERTISEMENT

Selv om det kan føles vanskelig, vil det være på sin plass med et skikkelig ryddesjau, spesielt hvis alle tingene truer med å overta hele huset. Vi kan selvfølgelig, når tiden er inne, bestemme oss for hva vi ønsker å beholde og hva vi bør kvitte oss med. Når du kikker over alle de tingene som har hopet seg opp over flere tiår, kan vi finne noen få glemte, skjulte  skatter.

ADVERTISEMENT

Kjøkkenet kan være rommet med de største hemmelighetene sånt sett, gamle ting kan ubevisst være skjøvet bakerst i skapet. Du trenger ikke gi fra deg alt det gamle serviset til gjenbruksbutikken. Det kan nemlig hende, at enkelte gjenstander er verdt mange penger.

ADVERTISEMENT

Visse typer glass fra Ball Mason kan for eksempel være verdt en betydelig sum. Hvis du har noen grønne og ravfargede, kan du være heldig, ettersom disse er spesielt verdifulle. Noen mener faktisk at de mest sjeldne glassene fra Mason kan være verdt mer enn 3000 kroner.

ADVERTISEMENT

Men det finnes andre ting på kjøkkenet som kan være verdt enda mer enn det, spesielt hvis du er en ivrig kokk. Tross alt, hvis du trives med å steke og brase, er det en god mulighet for at du er godt utstyrt på kjøkkenet.

ADVERTISEMENT

Kanskje har du noen bake-, eller kakeformer på kjøkkenet. Disse kan faktisk være verdt en hel del hvis du er villig til å selge dem til en ivrig samler. Den ettertraktede formen «Hart in Hand» for eksempel, kan være verdt mer enn 10 000 kroner.

ADVERTISEMENT

Andre varianter av bake- og kakeformer kan være verdt opptil 5000 kroner per sett. Med andre ord, når du rydder i kjøkkenskapene kan det være en god idé å ta vare på alt som før har blitt brukt til baking. Men, det er ikke bare kake- og bakeformer som kan være skjulte juveler som gjemmer seg på kjøkkenet.

ADVERTISEMENT

Gamle kjøkkenmaskiner kan også dra inn en god del kroner for de som velger å selge. Du har kanskje en eldre KitchenAid for eksempel, den går gjerne for mer enn en tusenlapp. Antakeligvis, hvis du har et slikt kjøkkenredskap i huset, så vegrer du deg nok for trangen til å kaste den ut av huset.

ADVERTISEMENT

På en annen side, har du sansen for det kosmopolitiske eller det gammeldagse, har du kanskje andre verdifulle gjenstander i hus. Gamle cocktail-shakere er populære blant samlere, særlig de med iøynefallende design.

ADVERTISEMENT

En shaker fra 1936 fikk en prislapp på nesten 4000 amerikanske dollar. Er du så heldig at du har en fra 1920-tallet formet som et fyrtårn, da er du virkelig heldig. Akkurat denne varianten skal visstnok være verdt nesten 220 000 kroner hvis den er i god stand.

ADVERTISEMENT

Hvis cocktails ikke er din greie, finnes det likevel andre ting på kjøkkenet som kan være verdt mye penger. Uansett hva slags spisevaner vi har, bruker vi alle bestikk når vi setter oss ned med et måltid. I de fleste tilfeller, er bestikket laget av solid metall.

ADVERTISEMENT

Har du derimot et antikt sølvtøy, med kniver, gafler og skjeer, må du kanskje ta en tur i tenkeboksen. All tiden som har gått med å pusse sølvtøyet kan være verdt innsatsen, ettersom sølvtøy av denne typen kan oppnå ganske store summer når de legges ut for salg på nettet.

ADVERTISEMENT

 

ADVERTISEMENT

Kan ta et eksempel, i januar 2020, ble en sølvtøysamling på eBay lagt ut for litt under $ 2000 amerikanske dollar. Flere andre sett ble også lagt ut for store summer på auksjonsnettstedet, der selgerne ville ha mellom $ 400 og nesten $ 1000 dollar. Du kan med andre ord dra inn noen seriøse kroner, hvis du har sølvtøy i hus du ikke trenger

På toppen av alt dette, kan den rette vann- eller kaffekjelen også være ganske verdifull på samlermarkedet i dag. Naturligvis er gamle varianter ettertraktet, og det er en god nyhet hvis du er ute etter å selge. Når det er sagt, det du kan dra inn på den gamle kaffekjelen er avhengig av hva den er laget av.

ADVERTISEMENT

På 1800-tallet, ble kjelene stort sett laget av metaller som kobber, støpejern og stål. Det er materialet som gjør dem verdifulle, en typisk kobberkjele for eksempel, var verdt ca. 1500 kroner i april 2019. Men det er sikkert og visst ikke alt.

ADVERTISEMENT

I tillegg har du gamle kaffe- og tekanner, en sølvkanne fra Reed & Barton fra 1889, kan være verdt ca. 35 000 kroner. Du har kanskje ikke umiddelbare planer om å stampe bort en hundre år gammel kaffekanne, men du har likevel noe spesielt verdifullt i hus, noe som faktisk kan hente inn en god porsjon kroner hvis behovet skulle dukke opp.

ADVERTISEMENT

Ta for eksempel gamle tallerkener fra CorningWare. Disse er lette å kjenne igjen på grunn av de attraktive malte mønstrene. Selv om estetikken til CorningWare kan være tiltrekkende, er ikke det den eneste årsaken til at dette serviset tidligere var så populært.

ADVERTISEMENT

På slutten av 1950-tallet, kom den New York -baserte glass- og keramikkprodusenten Corning Glass Works, opp med en ny idé. De lanserte en produksjon med pyroceram, et materiale av keramikk og glass, som tålte termosjokk. Lurer du på hva begrepet betyr, så er det faktisk ganske enkelt.

ADVERTISEMENT

Termosjokk beskriver øyeblikket en gjenstand blir utsatt for enorme temperatursvingninger, hvis du for eksempel tar noe fra fryseren og setter det rett i stekeovnen. Blir vanlig glass og keramikk utsatt for slike påkjenninger, er sannsynligheten stor for at de sprekker og knuser. Produkter som ble laget av pyroceram, var ikke dette lenger et problem.

ADVERTISEMENT

Fat fra CorningWare kunne faktisk flyttes fra varmt til kaldt uten å bli ødelagt. Skulle tro at for de som brukte mye tid på kjøkkenet på den tiden, ville denne fleksibiliteten være veldig praktisk. Men, til tross for egenskapene, ble ikke fat og former laget av dette glass-keramiske materialet populært over natten.

ADVERTISEMENT

Etter at CorningWare lanserte materialet i 1958, skulle det faktisk gå drøye ti år før forbrukerne begynte å sette pris på materialet. Etter dette ble CorningWare værende på markedet de neste 30 årene eller der omkring, inntil de la ned driften i 2000.

ADVERTISEMENT

Likevel var varemerket å finne i butikkhyllene selv etter dette, ettersom steintøy ble produsert under navnet CorningWare ved århundreskiftet. I 2008 gjorde de glass-keramiske produktene endelig et comeback. Til tross for et opphold på åtte år, er det antatt at det er produsert i overkant av 750 millioner enheter av CorningWare siden slutten av 1950-tallet.

ADVERTISEMENT

Alt i alt, med det store antallet, er det en god mulighet for at du fremdeles har litt CorningWare i kjøkkenskapet. På grunn av de praktiske egenskapene, er det godt mulig at du bruker de i matlagingen fremdeles. Kanskje du bør tenkte deg om før du setter på kok den neste gryteretten i en ildfast form av pyroceram, ganske enkelt fordi den kan være verdt ganske mye penger.

ADVERTISEMENT

Det er mange som har lagt sin elsk på produktene til CorningWare, som har visse mønstre. Hvis du har en variant som er spesielt verdsatt, da bør du gjøre den godt ren og vurdere å selge. Hva er årsaken til at CorningWare plutselig har blitt så verdifullt? Glasskjenneren Dean Six har en mulig forklaring.

ADVERTISEMENT

Six har god greie på dette, i 2014 skrev han en bok som het Mid-Century Modern Glass in America. Forfatteren ga godt uttrykk for sin mening om populariteten til CorningWare under et intervju med det australske tidsskriftet That’s Life i 2019.

ADVERTISEMENT

Under intervjuet sa Six at: «Spesielle produkter fra CorningWare, med et mønster som ble laget i et begrenset antall, ble nylig solgt på eBay for ca. 5500 kroner. Det var et produkt fra 1970 som tok helt av». Eksperten begynte deretter å fokusere på samlerne, og delte litt innsikt på hvorfor de gjerne vil ha disse fatene.

ADVERTISEMENT

«Det å samle handler ofte om ting du husker, kanskje fra barndommen», forklarte Six. «Det kan forklare hvorfor akkurat CorningWare er så populært for øyeblikket, fordi denne generasjonen nå kjøper tilbake ting de vokste opp med. Boomers-generasjonen dekorerer i dag huset med disse minnene.» Akkurat den som ble solgt for fem, seks tusen er ikke engang den dyreste som er lagt ut for salg.

ADVERTISEMENT

På toppen av dette kan selv CorningWare, med det velkjente og kanskje mest anerkjente Cornflower-designet dra inn ganske mye penger. Forståelig nok, er noen av de dyreste gjenstandene som selges fra mer sjeldne produktserier.

ADVERTISEMENT

For eksempel har du produkter med mønsteret «Floral Bouquet», som bare ble laget fra 1971 til 1975 før produksjonen opphørte. Det samme gjelder settet «Wildflower» som forlot hyllene i 1984 etter syv år på markedet. Som et resultat av disse relativt sjeldne seriene, kan fat og annet dra inn rundt 80 000 per stykk fra ivrige samlere i dag.

ADVERTISEMENT

Beløpene stopper ikke der. En ildfast form av typen «Vintage CorningWare Blue Cornflower Casserole Dish», ble prissatt til $ 12 000 på eBay i januar 2020. Som tidligere nevnt, ble et produkt fra CorningWare lagt ut for $ 20 000 på den samme nettsiden den måneden.

ADVERTISEMENT

Det finnes andre forskjellige fat og former fra CorningWare på eBay som også koster tusenvis av dollar. Av alt som er til salgs, er det spesielt to som skiller seg ut med de vanvittige summene de forlanger. Den første av disse selges fra byen Baraboo i Wisconsin i USA.

ADVERTISEMENT

Settet beskrives som en “SJELDEN vintage CorningWare 1960 til 1970 La Marjolaine Collectible.” Bildet som er lagt inn på annonsen på eBay, viser tre skåler som er stablet oppå hverandre, alle med tegninger av tomater, sopp og paprika.

ADVERTISEMENT

Prisen selgeren har satt på akkurat denne samlingen ligger like under $ 25 000. Likevel, det er heller ikke det dyreste settet som er lagt ut på eBay. I mars 2020, var det en annen bruker som prøvde å selge CorningWare -produkter fra Columbia, Sør-Carolina i USA – og prisen de forlanger for disse produktene kan nesten virke helt hinsides.

ADVERTISEMENT

Helt spesifikt, har selgeren fra Sør-Carolina lagt ut en ildfast form og en tekanne som angivelig er stor nok til seks personer. Begge disse er helt hvite, bare med det særegne blå blomstermønsteret som du finner på Cornflower-serien.

ADVERTISEMENT

Hva er så prisen de forlanger for disse? Ifølge de som har lagt de ut for salg på auksjonssiden, er prisen svimlende $ 32 000 dollar. Selv om ingen har bydd på disse gamle produktene fra CorningWare enda, kan slike vanvittige summer bety at det kan lønne seg å kikke gjennom det du har stående i skapet, i tilfelle det står gjemt unna noen tusen dollar i en mørk krok.

ADVERTISEMENT

Hvis du fremdeles er den heldige eier av et fat eller en tekanne fra CorningWare, kan det være grunn til å feire, spesielt hvis tilstanden på det du har stående er av god kvalitet. Tross alt, bare en gammel skål kan dra i land en fin ferie hvis du finner en samler som er villig til å betale.

ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT